Pazartesi, Ağustos 13, 2007

Kaliforniya, elektronik oylama sistemleri ve saydamlık



Seçimler demokrasi sürecinde halkın tercihlerini sunması için vazgeçilmez bir araç. Oyların verilmesi, toplanması, sayılması ve duyurulması aşamalarının hepsinde veya bir kismında bilgisayar sistemlerinin kullanılması ise günümüzde kaçınılmaz bir durum.

Elektronik oylama sistemlerinin tasarımı, kurulumu, yönetimi ve kullanılması ise verilen oyların tamanının doğru bir şekilde değerlendirilmesini etkileyebileceği için büyük önem taşıyor.

Elektronik sistemlerin 'kapalı' doğası ve karmaşıklığı ise oylama süreci hakkında oluşabilecek soru işaretlerinin giderilmesini zorlaştırıyor.

Gectiğimiz aylarda Kaliforniya eyalet yönetimi Amerika'da kullanılan elektronik oylama sistemlerinin güvenlik ve erişilebilirliğini incelemek için bir çalişma gerçekleştirdi. Bu çalışma mevcut yönetimin seçim sırasında bu konuda verdiği sözler nedeniyle gerçekleştirildi.

Kaliforniya Üniversitesi tarafından kaynak kodu, dokümantasyon, erişilebilirlik ve kapalı kutu (red team) olmak üzere dört kategoride gerçekleştirilen incelemelerin raporları ve inceleme sonucunda yönetim tarafından verilen kararları

Bu çalişmanın sonuçları geçtiğimiz haftalarda açıklandı. Bu sonuçları

http://www.sos.ca.gov/elections/elections_vsr.htm

Adresinden incelemek mümkün. Sayfa yeni raporlar ve malzemeler ile sürekli güncelleniyor.

Özellikle red-team ve kaynak kodu inceleme gruplarının raporları ve bulguları metodoloji ve alınan sonuclar çok çarpıcı ve öğretici.

Tüm sistemlerde tespit edilen benzer zafiyetler, elektronik ortamda geçen oylama veya oyları değerlendirme sürecinin alıştığımızdan çok daha farklı tehditlere maruz kalabileceğini gösteriyor. Ayrıca bu sistemlerin incelenmesinin ve tespit edilen zafiyetlerin düzeltilmesinin önemini vurguluyor.

Toplum ve demokrasi açısından kritik bu gibi sistemlerin bilimsel ve tarafsız bir şekilde incelendiği, saydam ve açık bir şekilde tartışılabildiği bu ortamı Oktay Ekşi'nin "Saydamlıktan neden korkuyoruz? başlıklı yazısında (Hürriyet, 11 Ağustos) bahsettiği kendi yaklaşımımızla yan yana koymak istiyorum:

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=7067154&yazarid=1

Saydamlık güvenliğin ve demokrasinin önemli bir parçası, bunu bir alışkanlık haline getirmemiz ve "incelenme korkusundan" kurtulmamız bize çok şey kazandıracak.

2 yorum:

Olsen dedi ki...

great post

Werin dedi ki...

LINE Takip, MSpy uygulaması tarafından sunulan ve arkadaşlarınızın ve aile üyelerinizin tam konumunu harita üzerinde görmenizi sağlayan bir özelliktir. Bu özellik, özellikle seyahat ediyorlarsa veya güvenliklerinden endişeleniyorsanız sevdiklerinizi takip etmede çok faydalıdır.